BLOG

KATEGÓRIA

12
17.05.2018
V tomto recepte sme skombinovali kávu s riccotou, a tým sme získali jemnú a lahodnú penu. Na ozdobu sme použili čokoládové hoblinky, pridať môžete aj nakrájané lieskové oriešky, müsli a iné prísady, ktoré môžete podľa vašej chuti rôzne kombinovať. 

Potrebujeme: 
4 g želatíny v plátkoch 
20 g kakaa
1 lyžica rozpustenej kávy 
½ vrecka vanilínu 
70 g cukru 
150 g ricotty 
1 žĺtok 
1 dl plnotučného mlieka 
2 vaječné bielky 
Čokoládové hobliny

Postup: 
Dajte zmäknúť želatínu v studenej vode. V miske zmiešajte kakao s rozpustenou kávou, vanilínom a 2 polievkovými lyžicami cukru. Ricottu dajte do veľkej misy a rozmiešajte. Rozbite vaječný žĺtok na panvicu, prilejte mlieko a varte po dobu 6-8 minút na strednom ohni za stáleho miešania. Zmes odstráňte z ohňa a dajte do nej roztopiť prichystanú želatínu. Horúcu zmes pridajte do zmesi s kakaom, dôkladne ich premiešajte a nechajte zmes vychladnúť. Vychladnutú zmes zmiešajte s ricottou a jemne zmiešajte, aby vznikol jemný a homogénny krém. Misu prikryte fóliou a dajte do chladničky. Zvyšný cukor rozpustite v hrnci s 3 polievkovými lyžicami vody a varte na strednom ohni až do kým nevznikne sirup. Vymiešajte vaječné bielky až do stuhnutia, pridajte sirup a pokračujte v ohrievaní na niekoľko minút. Nakoniec jemne zmiešajte zmes z vaječných bielkov so zmesou z ricotty. Kávovú penu naporcujte do 4 dezertných pohárikov či mištičiek a ozdobte čokoládovými hoblinami. 
 
30.04.2018
Cappuccino torta je jemný a krémový dezert s dvomi vrstvami piškótového cesta, medzi ktorými sa nachádza lahodný krém z kávy a smotany. Predstavuje chutnú variantu klasických toriet a výborne sa hodí na narodeninovú oslavu, ale aj iné výnimočné udalosti!

Ingrediencie:

Krém
 vaječné žĺtky
100 g cukru
30 g múky
½ litra mlieka
vanilka alebo citrónová kôra
200 ml smotany na šľahanie
káva

Piškótové cesto
80 g múky
150 g cukru
80 g zemiakového škrobu
6 vajec
maslo

Prísady do kúpeľa:
200 ml vody
3 čajové lyžičky cukru
šálky kávy

Na dekoráciu:

Kakaový prášok


Postup:
Začneme prípravou krému, ktorý použijeme ako náplň a dekoráciu našej Cappuccino torty. Na panvicu dáme vaječné žĺtky s cukrom a miešame vareškou. Postupne a za stáleho miešania pridávame múku až pokým hmota nie je dôkladne zmiešaná. Do mlieka pridáme trochu vanilky alebo nastrúhanej citrónovej kôry a mlieko privedieme do varu. Varené mlieko po malých kúskoch prilievame do panvice a necháme 3-4 minúty celú hmotu vrieť. Vzniknutý krém nalejeme do misky, občas ho premiešame a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme smotanu na šľahanie a kávu.

Teraz si pripravíme piškótové cesto. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie tak, aby sme zakryli celé dno aj kraje formy. Rúru si predhrejeme na 180°. V miske pomocou metličky minimálne 15 minút miešame celé vajíčka s cukrom a štipkou soli až pokým cesto nie je ľahké a nadýchané. Postupne prisypeme múku a zemiakový škrob cez sitko a vždy všetko poriadne premiešajme. Cesto vylejte do formy vyloženej papierom a pečte približne 40 minút. Cesto môžeme počas pečenia skontrolovať dreveným špáradlom, ktoré by malo zostať čisté ak je už koláč hotový. Po upečení necháme koláč vychladnúť mimo formy na pečenie. Po vychladení rozrežeme cesto pozdĺžne na 2 približne rovnako hrubé časti. Pripravíme si kúpeľ s vodou, cukrom a kávou a pomocou lyžičky navlhčíme jeden z dvoch plátov cesta.
Pomocou vrecka na zdobenie naplníme koláč asi 2/3 krému. Navlhčenú časť cesta položíme navrch. Cappuccino tortu pokryjeme zvyšným krémom. Vrch torty dozdobíme kakaovým práškom a podávame.


 
31.03.2018

 

Kvalitná káva predstavuje základ úspechu, avšak veľa záleží aj na samotnej príprave. Ak však všetko toto ovládate a máte chuť posunúť svoje každodenné pitie kávy na inú úroveň, tieto tipy od 101CAFFE' vám s tým pomôžu.

Dizajnovo

Či už očakávate špeciálnu návštevu alebo chcete ozvláštniš svoju bežnú šálku kávy niečím novým a netradičným, vyskúšajte si ju pripraviť napríklad do chrumkavých pohárikov z oblátky, ktoré sú vyplnené horkou čokoládou. Takto podávaná káva poteší nejedného maškrtníka a do úplnej dokonalosti to môžete doviesť čokoládovými lyžičkami. Ďalšou možnosťou ako prekvapiť návštevu je aj nezvyčajný farebný cukor či cukor v tvare lodiek, ktoré z každej jednej šálky kávy urobia zábavu.   

Chuťovo

Ste fanúšikom kávy s rôznymi príchuťami? Teraz si takú môžete pripraviť aj doma. Topping s príchuťou mandlí, kakaa, pistácii, mlieka či lieskových orieškov dodajú každej šálke kávy ten správny šmrnc. Okrem ochutenia kávy vám topping výborne poslúži aj ako poleva do zmrzlinových pohárov či na dozdobenie dezertov.  Správne doladiť chuť kávy môžete aj pomocou prichutených cukrov. A ak túžite po niečom menej tradičnom, ako alternatívu k cukru môžete vyskúšať agávový sirup, ktorý je sladidlom s nízkym glykemickým indexom a bohatý na vápnik, magnézium, draslík a železo.

Maškrtne

Pôžitok z kávy si môžete vychutnávať nielen v samotnom nápoji, ale aj v rôznych maškrtách. Kombinácia kávy s čokoládou vytvára neodolateľnú dvojku, ktorá zaženie chuť na sladké aj poslúži ako chutná dekorácia k šálke kávy. Pralinky, tabličky, tyčinky či srdiečka pekne dozdobia váš stôl a poslúžia ako drobná dobrota na každú príležitosť. Pre odvážlivcov odporúčame vyskúšať menej tradičnú čokoládu s čili papričkou alebo zaujímavú kávovú nátierku, ktorú si môžete vychutnať s chlebom, keksíkmi či rovno po lyžičkách.

Inšpirovať sa môžete aj niektorým z našich 101RECEPTOV, ktoré sú ku káve ako stvorené. 
16.03.2018
Keď sa povie muffin, ponúka sa toľko možností! Muffiny s čokoládou, vanilkou, malinami či rôznymi
inými príchuťami. Možností je nekonečne veľa, stačí len nechať priestor pre svoju kreativitu a pohrať
sa s rôznymi príchuťami a farebnými kombináciami. Teraz sa pozrime na to, ako sa pripravujú kávové
muffiny.
Ingrediencie:
270 g hladkej múky
3 vajcia
100 ml kávy
300 ml mlieka
1 čajovú lyžičku instantnej kávy
180 g hnedého cukru
150 g roztopeného masla
8 g kvasníc
štipka soli

Postup:
Preosejte múku cez sitko do veľkej misky. Pridajte hnedý cukor a premiešajte. Vo vedľajšej miske
zmiešajte vajcia, kávu, roztopené maslo a mlieko, v ktorom ste rozmiešali instantnú kávu. Nalejte
tekutú zmes do misky s kávou a rýchlo premiešajte. Naplňte formičky muffiny vzniknutou zmesou
a položte ich na plech na pečenie. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút. Podávajte
so šľahačkou. Pre ozvláštnenie môžete do cesta skúsiť pridať kúsky horkej čokolády.
25.02.2018
Dnes sme si pre vás pripravili recept na obľúbené makarónky s kávou – jemné koláčiky naplnené ľahkým, nadýchaným espressovým krémom. Tento drobný dezert nielenže dobre chutí, ale vďaka svojmu typickému vzhľadu je potešením aj pre oči! Naučte sa, ako ich pripravovať a urobte ich ešte chutnejšími s našou kávou Sicilia. 

Ingrediencie na 15 kusov makaróniek: 
- 110 g mandľovej múky
- 200 g práškového cukru
- 10 g kakaa
- 40 g kryštálového cukru
- 90 g vaječných bielkov
- 100 ml čerstvej smotany
- 200 g bielej čokolády
- 1 espresso
- kávový prášok
Postup: 
Makarónky 
Preosejte mandľovú múku, cukor a kakao a všetko zmiešajte s vyšľahanými vaječnými bielkami. Pokračujte v miešaní až pokým sa všetky prísady poriadne nepremiešajú a nevytvoria lesklú a tekutú zmes. Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou naplňte pripravenou zmesou a na plech vyložený papierom na pečenie tvarujte krúžky s priemerom cca 4 cm. Takto pripravené makarónky nechajte oddýchnuť približne 30 minút. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože zabezpečí, aby výsledné makarónky boli krásne hladké, bez akýchkoľvek prasklín. Potom dajte makaonky piecť pri teplote 140 °C na 22 minút. 

Krém
Roztopte bielu čokoládu a zmiešajte so smotanou. Potom pridajte espresso a dobre premiešajte. Zmes dajte približne na hodinu stuhnúť do chladničky a potom šľahajte elektrickým šľahačom pokiaľ nevznikne tuhý krém. 

Naplnené makarónky ozdobte kávovým práškom. 
 
16.02.2018
Zrnková káva, instantná káva či káva z kaviarní – všetky tieto formy kávy sú v poslednej dobe medzi obľúbencami kávy častokrát nahradené pomerne novou metódu prípravy ich dennej dávky kofeínu – kávovými kapsulami. O kávových kapsulách ste už určite počuli, ale dopočuli ste sa už aj o ich ekologickej alternatíve?

Ekológia sa týka aj kávy 
Téma ekológie je aj v oblasti kávového priemyslu čím ďalej tým viac skloňovaná, pretože kávové kapsuly sa stávajú veľmi obľúbenou formou prípravy kávy. Svojich prívržencov si získali najmä pohodlnosťou, praktickosťou a rýchlosťou. Okrem toho všetkého si vďaka kapsulovým kávovarom dokážete pripraviť nielen chutnú a kvalitnú kávu, ale vybrať si môžete zo širokej škály iných nápojov. Kávy s najrôznejšími príchuťami, jednodruhové kávy, čaje či cereálne a mnohé iné nápoje si vďaka tejto vymoženosti dokážete vychutnať v priebehu niekoľkých sekúnd. Ak chcete využívať všetky tieto výhody, ktoré kávové kapsuly ponúkajú, no zároveň ste ekologicky uvedomelý človek a chcete byť šetrný k životnému prostrediu, ekologické kapsuly by mali byť vašou jednoznačnou voľbou. 

Aký je rozdiel medzi ekologickými a klasickými kapsulami? 
Ekologické kávové kapsuly (tiež nazývané aj pody) predstavujú rovnako ako klasické kapsuly zabalenú kávovú či inú zmes na prípravu presne jednej dávky daného nápoja. Rozdiel je v tom, že pri ekologických podoch je zmes zabalená do filtračného papiera, ktorý je ľahko rozložiteľný a tým pádom sa znižuje množstvo odpadu produkovaného pri príprave kávy. Bežné kávové kapsuly sú zvyčajne vyrábané z čiastočne alebo úplne nerecyklovateľného plastu, ktorý končí na skládkach. 
Nie je to nič zložité

Byť ekologický nepredstavuje v dnešnej inovatívnej dobe žiadnu vedu a ak ste sa rozhodli, že aj vašu každodennú šálku kávy si chcete pripraviť priateľskejšie k životnému prostrediu, všetko čo k tomu budete potrebovať vám 101CAFFE' ponúka. Pozrite si našu ponuku ekologických podov či kávovarov na prípravu najrôznejších nápojov a chráňte naše životné prostredie o niečo viac. 
 
31.01.2018
Kávové kapsuly predstavujú v dnešnej dobe istý trend v príprave kávy. Čudujete sa, prečo je tomu tak? Nižšie sme spísali 5 benefitov, prečo sú kávové kapsuly tak obľúbené. Získajú si aj vašu priazeň?

1. Je to jednoduché
Na to, aby ste si vychutnali šálku kvalitnej a chutnej kávy v dnešnej dobe plnej rôznych technológií už nemusíte byť baristom a ani za nijakým nemusíte chodiť. Práve vďaka kávovým kapsulám si môžete v priebehu pár sekúnd pripraviť výbornú kávu v pohodlí domova kedykoľvek na ňu dostanete chuť. Naozaj je to také jednoduché!

2.  Kvalita za rozumnú cenu 
Ak patríte k milovníkom kávy, ktorí si ju radi doprajú každý jeden deň, tak kupovanie kávy v kaviarňach by vás mohlo vyjsť pekne draho. Ak však nechcete na kávu utrácať zbytočné peniaze a zároveň tiež nechcete prísť o vašu každodennú šálku potešenia, potom je kapsulový kávovar to pravé riešenie pre vás.

3. Praktickosť kávových kapsúl
Kávové kapsuly majú nezameniteľné čaro, ktoré spočíva v ich jedinečnej praktickosti. Kedykoľvek zatúžite po šálke kávy či inej hrejivej pochúťke nemusíte skoro ani pohnúť prstom a vaše želanie sa vám splní v priebehu niekoľkých sekúnd. Okrem rýchlosti a pohodlia vám kapsulový kávovar zabezpečí vždy čerstvo pripravenú kávu a svojím moderným dizajnom príjemne doplní interiér vašej kuchyne. 

4. Nenáročná starostlivosť o kávovar
Kapsulový kávovar je stelesnením praktickosti vo všetkých ohľadoch. Starostlivosť o takýto kávovar je rovnako jednoduchá ako príprava šálky kávy. Nemusíte si lámať hlavu so žiadnym zložitým čistením ani vlastniť kopu zbytočných čistiacich prostriedkov. Čistenie kávovaru je jednoduché.

5. Rôznorodosť ponuky kapsúl
Aj napriek tomu, že sa to stále volá kapsulový kávovar to už dávno nie je len o káve. Okrem kvalitnej kávy praženej v lokálnych talianskych pražiarňach si vďaka kapsulám do rôznych druhov kávovarov môžete vychutnať aj kávy s neobyčajnými príchuťami, bezkofeínové kávy, ovocné a bylinkové čaje či cereálne nápoje. Vďaka 101CAFFE' si váš kávovar obľúbia všetci členovia rodiny, pretože každý si v ňom nájde to svoje. Stačí si vybrať!
Tak čo, získa si vás rýchla, chutná a bezstarostná káva pripravená z kapsúl?
15.01.2018
Prinášame vám jednoduchý a rýchly recept, ktorý spája dve tradičné talianske pochúťky – tiramisu a panettone.

Ingrediencie:

- 500 g ricotty
- 300 g gréckeho jogurtu
- 400 g panettone
- 1 vanilkový struk
- 80 g práškového cukru
- Mletá škorica
- Káva
- 10 kávových zŕn obalených v čokoláde

Postup:

Nalejte zaliatu kávu do misky a zrieďte ju trochou studenej vody. Primiešajte mletú škoricu. Nakrájajte panettone na tenké plátky. Nakrájanými plátkami vysteľte dno sklenenej misy a polejte ich polovicou pripravenej kávovej zmesi.

V samostatnej miske zmiešajte ricottu s jogurtom, vanilkou a cukrom. Plátky panettone potrite polovicou pripraveného krému. Na rozotretý krém naukladajte ďalšiu vrstvu panettone, znovu polejte zvyškom kávovej zmesi a prikryte zvyšným krémom.

Vrch posypte kakaom a odložte do chladničky minimálne na 6 hodín. Podávajte ozdobené kávovými zrnkami obalenými v čokoláde.
22.12.2017
Máme pre vás dobrú správu – vaše Vianoce môžu byť ešte šťastnejšie a veselšie. Pripravili sme si pre vás jednoduchú a rýchlu súťaž, ktorá bude trvať od 24. decembra 2017 do 2. januára 2018. Ak poznáte správnu odpoveď na našu otázku, môžete vyhrať kredit na nákup v našom obchode. Na čo sa vás pýtame?

Súťažná otázka
Pre kávové kapsuly máme slabosť a zároveň sú našou silnou stránkou. Preto naša otázka znie:



Ako dlho trvá príprava kávy z kávovej kapsuly?

A preto, že nám robí spoločnosť duch Vianoc, dáme vám malý tip – toto číslo veľmi ľahko nájdete aj na našom blogu.

Aké ceny môžete získať
Veríme, že to najcennejšie ste dostali od svojich blízkych, aj my sa však pokúsime vniesť radosť a pohodu do vašej rodiny. A jej dôležitou súčasťou je nepochybne aj lahodná káva či chutný čaj. Pre troch z vás sme pripravili tieto darčeky:

1. cena: Kredit na nákup v e-shope www.101caffe.sk v hodnote 25 €
2. cena: Kredit na nákup v e-shope www.101caffe.sk v hodnote 20 €
3. cena: Kredit na nákup v e-shope www.101caffe.sk v hodnote 15 €


Ako sa zapojiť do súťaže
Je to jednoduché a nezaberie vám to viac ako 1 minútu: stačí poslať správnu odpoveď na mailovú adresu sutaz@101caffe.sk a automaticky ste zaradení do súťaže.

Kedy zistíte, či sa šťastie usmialo na vás
Zo správnych odpovedí vyžrebujeme troch šťastlivcov, ktorí získajú kredity na nákup v našom e-shope už 2. januára 2018. Doprajte si trochu vzrušenia počas sviatkov a zapojte sa do súťaže. Usmeje sa šťastie práve na vás?
 
19.12.2017
Ste vášnivý kávičkár a kávovar vo vašej kuchyni nemôže chýbať? Tu je návod na to, ako sa o kávovary správne starať.

Nech ide o akýkoľvek kávovar, je potrebné ho pravidelne odvápňovať. Nejde o nič zložité a váš kávovar sa vám za to odvďačí dlhou životnosťou. Odvápniť kávovar je potrebné približne každé 3 mesiace. Používa sa na to odvápňovací prostriedok, ktorý môže byť tekutý, práškový alebo v tabletách. 

Každodenné čistenie kávovaru taktiež nie je na škodu a veľa času vám to nezaberie. Pri kávovaroch na kapsule stačí ak držiak na kapsule umyjete a odkvapávaciu mriežku utrite vlhou utierkou.

Pri pákových kávovaroch je proces každodennej starostlivosti o trošku zložitejší. Po každom použití je ideálne opláchnuť páku, vybrať a vyčistiť sitko. Handrou treba utrieť priestor kam zakladáte páku so sitkom. Dbajte na to, aby sitko bolo dostatočne priehľadné, inak cez neho nebude dostatočne prechádzať káva, čo ovplyvňuje výslednú chuť.
12