BLOG

KATEGÓRIA

123
29.11.2018
Bavorský koláč je francúzsky dezert, pričom varianty tejto sladkej, zamatovej textúry sú založené väčšinou na báze ovocia. Na 101CAFFE’ sme pre vás pripravili tip na lahodný nepečený kávový  dezert. Recept je vhodný pre 4 osoby.
 
 
Ingrediencie:
 
2 šálky kávy
60 g cukru
2 vaječné žĺtky
170 g čerstvej smotany
170 g plnotučného mlieka
6 g želatíny
horká čokoláda na zdobenie
 
Postup:
Opatrne si vymiešame vaječné žĺtky s cukrom v miske. Pridáme mlieko a stále miešame na miernom plameni až pokiaľ nezhustne.
 
Do druhej misky dáme kávu, šľahačku a miešame pokiaľ krém nezhustne.  Potom ho dáme do chladničky aspoň na 10 minút.
 
Po 10 minútach krém vyberieme a pridáme ho do ešte teplého krému. Miešame ho pokiaľ sa nám nerozpustí. Pripravenú hmotu môžeme vyliať napríklad do formičiek veľkosti muffinu a necháme ju v chladničke aspoň 8 hodín.
 
Na prípravu môžete použiť akékoľvek espresso, našu ponuku nájdete tu.
04.11.2018
Ak máte radi intenzívne voňajúce dezerty, ktorý vás svojou arómou doslova objímu určite vyskúšajte recept na čokoládovú mousse tortu s príchuťou ženšenovej kávy.
 
Ingrediencie (korpus):
 
70 g múky
40 g horkého kakaa
1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
1 štipku soli
90 g hnedého cukru
1 vajce
85 g plnotučného mlieka
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
15 g rozpusteného masla
 
Ingrediencie (krém):
 
300 g tmavej čokolády
3 lyžice mlieka
15 g kávy s príchuťou ženšenu
40 g masla
2 vajcia
1 bielok
1 štipku soli
1 lyžica cukru
 
Postup:
 
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Začneme s prípravou korpusu, v miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva, štipku soli a cukru. Potom pridáme všetky tekuté prísady, ako sú vajcia, mlieko, vanilkový extrakt a na záver roztopené maslo. Vymiesime do hladka vylejeme cesto do formy s priemerom 20 cm, ktorú najskôr vyložíme papierom na pečenie. Korpus pečieme v predhriatej rúre asi 15 - 18 minút a necháme ho vychladnúť.
 
 
Pokiaľ sa nám korpus pečie pripravíme si čokoládovo ženšenovú penu.  Do hrnca pridáme 300 g horkej čokolády,  3 polievkové lyžičky teplého mlieka a kávu so ženšenom. Miešame až kým sa nám úplne čokoláda neroztopí. Krém odstavíme zo sporáka pridáme maslo, dva vaječné žĺtky, dobre premiešame a necháme ho vychladnúť.
 
V miske vymiešame 3 vaječné bielky so štipkou soli a lyžicou cukru. Akonáhle sa čokoládový krém ochladí, pridáme vyšľahané bielka. Zmes nalejeme na korpus a celú tortu necháme v chladničke aspoň tri hodiny odpočívať.
 
13.10.2018
Lahodná jogurtová bábovka sa skvele hodí nielen pre vašu očakávanú návštevu, ale aj k rannej kávičke. Jednou z prísad je rozpustný jačmeň, ktorý kúpite na stránke 101 CAFFE tu.
 
Ingrediencie:
 
maslo podľa potreby
3 vajcia
štipka soli
210 g biely trstinový cukor
120 ml oleja
250 g bieleho jogurtu
220 g špaldovej múky
80 g kukuričného škrobu
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok na pečenie
2 lyžice rozpustného jačmeňa 101CAFFE
práškový cukor podľa potreby
 
Postup:
 
Najskôr si formu vymastíme maslom a posypeme múkou. Rúru si predhrejeme na 175 stupňov. Vajcia zmiešame spolu so štipkou soli a hnedým cukrom. Keď je zmes číra, pridáme olej a potom jogurt. Preosiatu múku a kukuričný škrob zmiešame spolu s vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme ich do cesta a starostlivo ich premiešame. Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej z časti pridáme rozpustný jačmeň a premiešame. Obe cestá vylejeme do formy, popritom ako nalievame ich striedame. So  špáradlom môžeme vytvoriť rôzne mramorové vzory. Pečieme asi 40 minút. Bábovku necháme vychladnúť vo forme aspoň  na 20 minút a potom ju vyberieme z formy. Bábovku môžeme posypať na záver práškovým cukrom.
 
09.10.2018
Je ľahký a chutný dezert! Cesto je ochutené kávou, zatiaľ čo krém je obohatený o chuť kondenzovaného mlieka.
 
Ingrediencie:
 
1 vajce
100 ml slnečnicového oleja
150 g práškového cukru
400 g hladkej múky
1 šálka kávy Jamm‘Ja
1/2 kypriaceho prášku na pečiva
1 vanilkový cukor
 
Plnka:
500 g ricotty
1 vajce
150 g kondenzovaného mlieka
 
Postup:
 
Rúru si dáme vopred rozohriať na  180 ° C. Budeme potrebovať formu s priemerom 18 - 22 cm, ktorú vyložíme papierom na pečenie.  
 
Cesto:
Pripravíme si šálku kávy a necháme ju vychladnúť. Vo veľkej mise rozmiešame vajce, olej a cukor. Pridáme šálku kávy a znova premiešame. Nakoniec pridáme múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor, pokračujeme v miešaní až kým nedosiahneme spracovateľné cesto.
 
Plnka:
Zmiešame vajíčko a riccotou v miske strednej veľkosti, pridáme kondenzované mlieko a miešame pokiaľ nedosiahneme hladký krém.
 
Na záver najskôr vylejeme do formy cesto, ktorého povrch zarovnáme. Na zarovnaný povrch vylejeme plnku a vyhladíme. Cheesecake pečieme pri teplote 180 ° C asi 50 minút.
 
30.08.2018

Ingrediencie:

- 100 g 60 % čokolády

- 50 g masla

- 1 bielok a 2 vaječné žĺtky

- 4 polievkové lyžice kryštálového cukru

- 20 g hladkej múky

- 2 lyžice horkého kakaa

- 1 lyžica kávy Jamm‘ Ja

- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny

 

Postup:

V miske na vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. V druhej miske rozmiešame vajcia na šľahačku, kým sa zmes nestane penivou. Potom pridáme múku, kakao, kávu a sódu bikarbónu. Všetko spolu zamiešame. Keď sa čokoláda mierne ochladí, pridáme ju do zmesi vajec a pomocou mixéra vyšľaháme. Zmes nalejeme do foriem a pečieme na 180 °C približne 10 minút (stred koláča má ostať neupečený, takže nemusíte skúšať špáradlom, či je tortička upečená). Po upečení ich necháme 5 minút odpočinúť. Môžeme ich podávať s vyšľahanou sladkou smotanou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.
30.08.2018
Aj vy milujete mrveničkové koláčiky?  Skúste náš recept, v ktorom došlo k dokonalému spojeniu kávy a zákusku. Tento koláčik však nepečieme.

Ingrediencie:


420 g sušienky
180 g maslo
250 g mascarpone
80g práškový cukor
2 šálky vychladenej kávy
250 ml sladkej smotany (šľahačka)

Postup:


Príprava cesta:
Rozdrvíme sušienky rukou alebo pomocou kuchynského robota. Rozpustíme maslo, akonáhle je maslo roztavené, tak ho pridáme do misy s dvomi tretinami rozdrvených sušienok a zamiešame. Cesto vysypeme do formy a utľapkáme. Necháme ho počas prípravy krému v chladničke oddychovať.

Krém
Do misy dáme mascarpone, cukor, studenú kávu a zamiešame. Môžete vyskúšať aj kávu s príchuťou čokolády, ktorú nájdete tu. Zvlášť vyšľaháme šľahačku a pridáme ju k mascarpone.

Torta
Vezmeme cesto z chladničky na vrch rozotrieme krém. Nakoniec krém posypeme poslednou tretinou sušienok.  

 

25.07.2018
Ste milovníkom cukroviniek a kávy? Vyskúšajte ich kombináciu! Na lahodných sušienkach si môžete pochutnať pri poobedňajšej káve. Základ tvorí instantná káva a čokoláda.
 
Ingrediencie:
160 g múky
20 g kávy - napríklad túto instantnú kávu
50 g extra panenského olivového oleja
1 vajíčko
30 g odtučneného mlieka
50 g práškového cukru
7 g prášku do pečiva
20 kvapiek rumovej arómy
30 g čokolády

Postup:
Do veľkej misy dáme olej, mlieko, rumovú arómu, cukor a kávu. V ďalšom kroku pridáme múku a prášok do pečiva. Všetky ingrediencie spolu dohladka vymiešame. Ak by bolo cesto veľmi vlhké pomaly pridávame múku, kým sa nedosiahnete lepší výsledok. Cesto vyvaľkáme na plát a vykrajujeme ľubovoľné tvary pomocou formičiek.  Rozložíme ich na plech a vložíme ich do vyhriatej rúry na 160 stupňov, pečieme približne 6 - 8 minút.
 
KATEGÓRIA: 101Recepty
SEO TAGs: 101CAFFE, sušienky, recept, káva
SEO TITLE: Kávové sušienky| 101caffe.sk
SEO DESCRIPTION: Milujete cukrovinky? Vyskúšajte recepte na kávové sušienky, ktoré si vychutnáte pri poobedňajšej káve. Tento a ďalšie recepty nájdete na 101caffe.sk
25.07.2018
Ingrediencie:
250 ml sladkej smotany
50 g práškového cukru
1 vanilkový cukru (vanilka)
30 sušienok
3 lyžice instantnej rozpustnej kávy Arabica
horké kakao
1 balenie čokoládových kávových praliniek
 
Postup:
Pripravíme si kávu z 3 polievkových lyžíc arabskej kávy v pol litri vriacej vody a necháme ju vychladnúť. Vyšľaháme spolu smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Zmes by nemala byť veľmi krémová, pretože  v chladničke ešte stuhne. Vložíme kúsok krému na dno každého pohára. Piškóty namáčame v instantnej studenej káve (nesladenej) a uložíme na smotanový krém. Vrchnú časť dozdobíme kakaom a pralinkami. Tiramisu uložíme do chladničky na pár hodín alebo, ak  ho chcete jesť v dopoludňajších hodinách môžete ho pripravovať večer a  pred obedom si na ňom pochutnať.
18.06.2018
Netradičné, originálne a chutné. To je recept na mušle s puntarelle šalátom a kávou. Punteralle je veľmi chutná neskorá odroda čakanky pestovaná v Katalánsku, ktorá dochutená neobvyklým prvkom, ako je káva, dokonale dolaďuje chute tohto jedla. 

Ingrediencie: 
Puntarelle (čakanka) 
káva
soľ
olej
korenie
mandle
mušle
citrónová kôra 

Postup: 
Dôkladne umyte čakanku, aby ste ju očistili od zeminy. Nakrájajte čakanku na malé kúsky, potom ju vložte do misy s vodou a ľadom, aby sa zachovala farba a ostrosť. 

Pripravte si kávu, dajte ju do hrnca a nechajte ju ohriať, kým sa nezníži o polovicu jej objemu. Primiešajte do kávy soľ, olej a korenie. Opečte mandle v rúre pri teplote 180°C po dobu 5 minút. Vylejte vodu z misky s čakankou a zmiešajte ju s kávovou omáčkou. Odstráňte mušle z obalu a opečte ich na panvici až pokým na každej strane nebudú zlatisté. 
Servírovanie: umiestnite čakanku do stredu taniera, položte hrebenatky cez čakanku, doplňte opekané mandle a citrónovú kôru. 

 
18.06.2018
Ingrediencie 
Cesto: 
300 g múky 
100 g cukru
100 g olivového oleja 
1 vajce 
40 g žĺtkov
6 g kvasníc 
vanilín
soľ
kôra z polovice citróna

Krém: 
200 ml vody
300 ml kávy
2 vajcia
1 vaječný žĺtok
50 g cukru
40 g kukuričného škrobu
75 g čokolády 
Sneh: 
60 g vaječných bielkov
120 g cukru 

Postup: 
Košíčky:
Vložte vajíčka a vaječné žĺtky do vysokej, úzkej nádoby, pridajte olej a všetko zmiešajte ručným mixérom. 
Zmes vložte do misky, pridajte múku a cukor, potom citrónovú kôru a vanilku. Zmiešajte všetko dohromady, kým sa nevytvorí hladké cesto. Nechajte cesto v chladničke odstáť asi hodinu. 
Formičky na tartaletky vytrite maslom vysteľte cestom s použitím asi 3é-50 g cesta na jednu tartaletku. Dajte piecť do rúry na 180 °C na 10-12 minút. Upečené tartaletky nechajte vychladnúť. 

Krém: 
Pripravte kávu a nalámte čokoládu. V miske zmiešajte vajíčka, vaječné žĺtky, cukor a kukuričný škrob. 
Do väčšieho hrnca dajte vodu priveďte k varu. Potom pridajte zmes s vajíčkami do vody a varte približne 2 minúty pokým nezískate hustú hmotu. 
Pridajte predtým pripravenú kávu, odstavte z varu a pridajte nalámanú čokoládu. Miešajte metličkou alebo ručným mixérom až pokým sa čokoláda kompletne neroztopí. Nechajte vychladnúť. 

Sneh: 
Dajte 60 g vaječných bielkov a 120 g cukru do misky a miešajte, pokým nevznikne konzistentný sneh. Správny sneh by mal zostať bez pohnutia v miske aj vtedy, keď pretočíte misku smerom nadol. 

Keď krém vychladne zmiešajte približne 50 g snehu so 150 g krému. Miešajte, pokým nevznikne homogénna hmota. Do cukrárskeho vrecúška dajte krém, naplňte košíčky a ozdobte lesným ovocím a práškovým cukrom. 
 
123
Powered by Passepartout