BLOG

KATEGÓRIA

123
13.10.2018
Lahodná jogurtová bábovka sa skvele hodí nielen pre vašu očakávanú návštevu, ale aj k rannej kávičke. Jednou z prísad je rozpustný jačmeň, ktorý kúpite na stránke 101 CAFFE tu.
 
Ingrediencie:
 
maslo podľa potreby
3 vajcia
štipka soli
210 g biely trstinový cukor
120 ml oleja
250 g bieleho jogurtu
220 g špaldovej múky
80 g kukuričného škrobu
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok na pečenie
2 lyžice rozpustného jačmeňa 101CAFFE
práškový cukor podľa potreby
 
Postup:
 
Najskôr si formu vymastíme maslom a posypeme múkou. Rúru si predhrejeme na 175 stupňov. Vajcia zmiešame spolu so štipkou soli a hnedým cukrom. Keď je zmes číra, pridáme olej a potom jogurt. Preosiatu múku a kukuričný škrob zmiešame spolu s vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme ich do cesta a starostlivo ich premiešame. Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej z časti pridáme rozpustný jačmeň a premiešame. Obe cestá vylejeme do formy, popritom ako nalievame ich striedame. So  špáradlom môžeme vytvoriť rôzne mramorové vzory. Pečieme asi 40 minút. Bábovku necháme vychladnúť vo forme aspoň  na 20 minút a potom ju vyberieme z formy. Bábovku môžeme posypať na záver práškovým cukrom.
 
09.10.2018
Je ľahký a chutný dezert! Cesto je ochutené kávou, zatiaľ čo krém je obohatený o chuť kondenzovaného mlieka.
 
Ingrediencie:
 
1 vajce
100 ml slnečnicového oleja
150 g práškového cukru
400 g hladkej múky
1 šálka kávy Jamm‘Ja
1/2 kypriaceho prášku na pečiva
1 vanilkový cukor
 
Plnka:
500 g ricotty
1 vajce
150 g kondenzovaného mlieka
 
Postup:
 
Rúru si dáme vopred rozohriať na  180 ° C. Budeme potrebovať formu s priemerom 18 - 22 cm, ktorú vyložíme papierom na pečenie.  
 
Cesto:
Pripravíme si šálku kávy a necháme ju vychladnúť. Vo veľkej mise rozmiešame vajce, olej a cukor. Pridáme šálku kávy a znova premiešame. Nakoniec pridáme múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor, pokračujeme v miešaní až kým nedosiahneme spracovateľné cesto.
 
Plnka:
Zmiešame vajíčko a riccotou v miske strednej veľkosti, pridáme kondenzované mlieko a miešame pokiaľ nedosiahneme hladký krém.
 
Na záver najskôr vylejeme do formy cesto, ktorého povrch zarovnáme. Na zarovnaný povrch vylejeme plnku a vyhladíme. Cheesecake pečieme pri teplote 180 ° C asi 50 minút.
 
30.08.2018

Ingrediencie:

- 100 g 60 % čokolády

- 50 g masla

- 1 bielok a 2 vaječné žĺtky

- 4 polievkové lyžice kryštálového cukru

- 20 g hladkej múky

- 2 lyžice horkého kakaa

- 1 lyžica kávy Jamm‘ Ja

- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny

 

Postup:

V miske na vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom. V druhej miske rozmiešame vajcia na šľahačku, kým sa zmes nestane penivou. Potom pridáme múku, kakao, kávu a sódu bikarbónu. Všetko spolu zamiešame. Keď sa čokoláda mierne ochladí, pridáme ju do zmesi vajec a pomocou mixéra vyšľaháme. Zmes nalejeme do foriem a pečieme na 180 °C približne 10 minút (stred koláča má ostať neupečený, takže nemusíte skúšať špáradlom, či je tortička upečená). Po upečení ich necháme 5 minút odpočinúť. Môžeme ich podávať s vyšľahanou sladkou smotanou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.
30.08.2018
Aj vy milujete mrveničkové koláčiky?  Skúste náš recept, v ktorom došlo k dokonalému spojeniu kávy a zákusku. Tento koláčik však nepečieme.

Ingrediencie:


420 g sušienky
180 g maslo
250 g mascarpone
80g práškový cukor
2 šálky vychladenej kávy
250 ml sladkej smotany (šľahačka)

Postup:


Príprava cesta:
Rozdrvíme sušienky rukou alebo pomocou kuchynského robota. Rozpustíme maslo, akonáhle je maslo roztavené, tak ho pridáme do misy s dvomi tretinami rozdrvených sušienok a zamiešame. Cesto vysypeme do formy a utľapkáme. Necháme ho počas prípravy krému v chladničke oddychovať.

Krém
Do misy dáme mascarpone, cukor, studenú kávu a zamiešame. Môžete vyskúšať aj kávu s príchuťou čokolády, ktorú nájdete tu. Zvlášť vyšľaháme šľahačku a pridáme ju k mascarpone.

Torta
Vezmeme cesto z chladničky na vrch rozotrieme krém. Nakoniec krém posypeme poslednou tretinou sušienok.  

 

25.07.2018
Ste milovníkom cukroviniek a kávy? Vyskúšajte ich kombináciu! Na lahodných sušienkach si môžete pochutnať pri poobedňajšej káve. Základ tvorí instantná káva a čokoláda.
 
Ingrediencie:
160 g múky
20 g kávy - napríklad túto instantnú kávu
50 g extra panenského olivového oleja
1 vajíčko
30 g odtučneného mlieka
50 g práškového cukru
7 g prášku do pečiva
20 kvapiek rumovej arómy
30 g čokolády

Postup:
Do veľkej misy dáme olej, mlieko, rumovú arómu, cukor a kávu. V ďalšom kroku pridáme múku a prášok do pečiva. Všetky ingrediencie spolu dohladka vymiešame. Ak by bolo cesto veľmi vlhké pomaly pridávame múku, kým sa nedosiahnete lepší výsledok. Cesto vyvaľkáme na plát a vykrajujeme ľubovoľné tvary pomocou formičiek.  Rozložíme ich na plech a vložíme ich do vyhriatej rúry na 160 stupňov, pečieme približne 6 - 8 minút.
 
KATEGÓRIA: 101Recepty
SEO TAGs: 101CAFFE, sušienky, recept, káva
SEO TITLE: Kávové sušienky| 101caffe.sk
SEO DESCRIPTION: Milujete cukrovinky? Vyskúšajte recepte na kávové sušienky, ktoré si vychutnáte pri poobedňajšej káve. Tento a ďalšie recepty nájdete na 101caffe.sk
25.07.2018
Ingrediencie:
250 ml sladkej smotany
50 g práškového cukru
1 vanilkový cukru (vanilka)
30 sušienok
3 lyžice instantnej rozpustnej kávy Arabica
horké kakao
1 balenie čokoládových kávových praliniek
 
Postup:
Pripravíme si kávu z 3 polievkových lyžíc arabskej kávy v pol litri vriacej vody a necháme ju vychladnúť. Vyšľaháme spolu smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Zmes by nemala byť veľmi krémová, pretože  v chladničke ešte stuhne. Vložíme kúsok krému na dno každého pohára. Piškóty namáčame v instantnej studenej káve (nesladenej) a uložíme na smotanový krém. Vrchnú časť dozdobíme kakaom a pralinkami. Tiramisu uložíme do chladničky na pár hodín alebo, ak  ho chcete jesť v dopoludňajších hodinách môžete ho pripravovať večer a  pred obedom si na ňom pochutnať.
18.06.2018
Netradičné, originálne a chutné. To je recept na mušle s puntarelle šalátom a kávou. Punteralle je veľmi chutná neskorá odroda čakanky pestovaná v Katalánsku, ktorá dochutená neobvyklým prvkom, ako je káva, dokonale dolaďuje chute tohto jedla. 

Ingrediencie: 
Puntarelle (čakanka) 
káva
soľ
olej
korenie
mandle
mušle
citrónová kôra 

Postup: 
Dôkladne umyte čakanku, aby ste ju očistili od zeminy. Nakrájajte čakanku na malé kúsky, potom ju vložte do misy s vodou a ľadom, aby sa zachovala farba a ostrosť. 

Pripravte si kávu, dajte ju do hrnca a nechajte ju ohriať, kým sa nezníži o polovicu jej objemu. Primiešajte do kávy soľ, olej a korenie. Opečte mandle v rúre pri teplote 180°C po dobu 5 minút. Vylejte vodu z misky s čakankou a zmiešajte ju s kávovou omáčkou. Odstráňte mušle z obalu a opečte ich na panvici až pokým na každej strane nebudú zlatisté. 
Servírovanie: umiestnite čakanku do stredu taniera, položte hrebenatky cez čakanku, doplňte opekané mandle a citrónovú kôru. 

 
18.06.2018
Ingrediencie 
Cesto: 
300 g múky 
100 g cukru
100 g olivového oleja 
1 vajce 
40 g žĺtkov
6 g kvasníc 
vanilín
soľ
kôra z polovice citróna

Krém: 
200 ml vody
300 ml kávy
2 vajcia
1 vaječný žĺtok
50 g cukru
40 g kukuričného škrobu
75 g čokolády 
Sneh: 
60 g vaječných bielkov
120 g cukru 

Postup: 
Košíčky:
Vložte vajíčka a vaječné žĺtky do vysokej, úzkej nádoby, pridajte olej a všetko zmiešajte ručným mixérom. 
Zmes vložte do misky, pridajte múku a cukor, potom citrónovú kôru a vanilku. Zmiešajte všetko dohromady, kým sa nevytvorí hladké cesto. Nechajte cesto v chladničke odstáť asi hodinu. 
Formičky na tartaletky vytrite maslom vysteľte cestom s použitím asi 3é-50 g cesta na jednu tartaletku. Dajte piecť do rúry na 180 °C na 10-12 minút. Upečené tartaletky nechajte vychladnúť. 

Krém: 
Pripravte kávu a nalámte čokoládu. V miske zmiešajte vajíčka, vaječné žĺtky, cukor a kukuričný škrob. 
Do väčšieho hrnca dajte vodu priveďte k varu. Potom pridajte zmes s vajíčkami do vody a varte približne 2 minúty pokým nezískate hustú hmotu. 
Pridajte predtým pripravenú kávu, odstavte z varu a pridajte nalámanú čokoládu. Miešajte metličkou alebo ručným mixérom až pokým sa čokoláda kompletne neroztopí. Nechajte vychladnúť. 

Sneh: 
Dajte 60 g vaječných bielkov a 120 g cukru do misky a miešajte, pokým nevznikne konzistentný sneh. Správny sneh by mal zostať bez pohnutia v miske aj vtedy, keď pretočíte misku smerom nadol. 

Keď krém vychladne zmiešajte približne 50 g snehu so 150 g krému. Miešajte, pokým nevznikne homogénna hmota. Do cukrárskeho vrecúška dajte krém, naplňte košíčky a ozdobte lesným ovocím a práškovým cukrom. 
 
28.05.2018
Leto sa nám pomaly blíži a preto nastal čas na prípravu sviežich dezertov bez pečenia, ako je táto nepečená torta. Základ tvoria rozdrvené sušienky a náplň je z lahodného kávového krému. Jednoducho perfektný ako dezert po každom jedle! 

Ingrediencie na základ: 
200 g sušienok
80 g roztaveného masla
2 čajové lyžičky hnedého cukru
1 lyžica rozpustenej kávy 

Ingrediencie na krém: 
150 ml šľahačky
2 kelímky bieleho jogurtu
100 g cukru
1 kávu espresso
2 čajové lyžičky instantnej kávy
stužovač

Ingrediencie na dekoráciu: 
Kávové zrná, kakao, mleté lieskové orechy, vanilkové pusinky 

Postup: 
Na prípravu základu rozomeľte sušienky v mixéri. Roztopte maslo, pridajte doň rozmixované sušienky, kávu a cukor a premiešajte. Vzniknutú hmotu dajte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vysteľte ňou celé dno. Hmotu v tortovej forme poriadne zatlačte zadnou stranou lyžice alebo rukou. Vystlanú tortovú formu dajte do mrazničky na 10-15 minút. Na prípravu krému vymiešajte šľahačku, pridajte cukor, jogurt, kávu a stužovač. Nalejte vzniknutý krém na základ koláča zo sušienok, rozotrite krém po celej forme a dajte naspäť do chladničky na 5-6 hodín. Pred podávaním ozdobte tortu podľa svojich predstáv – kakaom, kávovými zrnami 
 
17.05.2018
V tomto recepte sme skombinovali kávu s riccotou, a tým sme získali jemnú a lahodnú penu. Na ozdobu sme použili čokoládové hoblinky, pridať môžete aj nakrájané lieskové oriešky, müsli a iné prísady, ktoré môžete podľa vašej chuti rôzne kombinovať. 

Potrebujeme: 
4 g želatíny v plátkoch 
20 g kakaa
1 lyžica rozpustenej kávy 
½ vrecka vanilínu 
70 g cukru 
150 g ricotty 
1 žĺtok 
1 dl plnotučného mlieka 
2 vaječné bielky 
Čokoládové hobliny

Postup: 
Dajte zmäknúť želatínu v studenej vode. V miske zmiešajte kakao s rozpustenou kávou, vanilínom a 2 polievkovými lyžicami cukru. Ricottu dajte do veľkej misy a rozmiešajte. Rozbite vaječný žĺtok na panvicu, prilejte mlieko a varte po dobu 6-8 minút na strednom ohni za stáleho miešania. Zmes odstráňte z ohňa a dajte do nej roztopiť prichystanú želatínu. Horúcu zmes pridajte do zmesi s kakaom, dôkladne ich premiešajte a nechajte zmes vychladnúť. Vychladnutú zmes zmiešajte s ricottou a jemne zmiešajte, aby vznikol jemný a homogénny krém. Misu prikryte fóliou a dajte do chladničky. Zvyšný cukor rozpustite v hrnci s 3 polievkovými lyžicami vody a varte na strednom ohni až do kým nevznikne sirup. Vymiešajte vaječné bielky až do stuhnutia, pridajte sirup a pokračujte v ohrievaní na niekoľko minút. Nakoniec jemne zmiešajte zmes z vaječných bielkov so zmesou z ricotty. Kávovú penu naporcujte do 4 dezertných pohárikov či mištičiek a ozdobte čokoládovými hoblinami. 
 
123