BLOG

KATEGÓRIA

123
25.07.2018
Ste milovníkom cukroviniek a kávy? Vyskúšajte ich kombináciu! Na lahodných sušienkach si môžete pochutnať pri poobedňajšej káve. Základ tvorí instantná káva a čokoláda.
 
Ingrediencie:
160 g múky
20 g kávy - napríklad túto instantnú kávu
50 g extra panenského olivového oleja
1 vajíčko
30 g odtučneného mlieka
50 g práškového cukru
7 g prášku do pečiva
20 kvapiek rumovej arómy
30 g čokolády

Postup:
Do veľkej misy dáme olej, mlieko, rumovú arómu, cukor a kávu. V ďalšom kroku pridáme múku a prášok do pečiva. Všetky ingrediencie spolu dohladka vymiešame. Ak by bolo cesto veľmi vlhké pomaly pridávame múku, kým sa nedosiahnete lepší výsledok. Cesto vyvaľkáme na plát a vykrajujeme ľubovoľné tvary pomocou formičiek.  Rozložíme ich na plech a vložíme ich do vyhriatej rúry na 160 stupňov, pečieme približne 6 - 8 minút.
 
KATEGÓRIA: 101Recepty
SEO TAGs: 101CAFFE, sušienky, recept, káva
SEO TITLE: Kávové sušienky| 101caffe.sk
SEO DESCRIPTION: Milujete cukrovinky? Vyskúšajte recepte na kávové sušienky, ktoré si vychutnáte pri poobedňajšej káve. Tento a ďalšie recepty nájdete na 101caffe.sk
25.07.2018
Ingrediencie:
250 ml sladkej smotany
50 g práškového cukru
1 vanilkový cukru (vanilka)
30 sušienok
3 lyžice instantnej rozpustnej kávy Arabica
horké kakao
1 balenie čokoládových kávových praliniek
 
Postup:
Pripravíme si kávu z 3 polievkových lyžíc arabskej kávy v pol litri vriacej vody a necháme ju vychladnúť. Vyšľaháme spolu smotanu s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. Zmes by nemala byť veľmi krémová, pretože  v chladničke ešte stuhne. Vložíme kúsok krému na dno každého pohára. Piškóty namáčame v instantnej studenej káve (nesladenej) a uložíme na smotanový krém. Vrchnú časť dozdobíme kakaom a pralinkami. Tiramisu uložíme do chladničky na pár hodín alebo, ak  ho chcete jesť v dopoludňajších hodinách môžete ho pripravovať večer a  pred obedom si na ňom pochutnať.
18.06.2018
Netradičné, originálne a chutné. To je recept na mušle s puntarelle šalátom a kávou. Punteralle je veľmi chutná neskorá odroda čakanky pestovaná v Katalánsku, ktorá dochutená neobvyklým prvkom, ako je káva, dokonale dolaďuje chute tohto jedla. 

Ingrediencie: 
Puntarelle (čakanka) 
káva
soľ
olej
korenie
mandle
mušle
citrónová kôra 

Postup: 
Dôkladne umyte čakanku, aby ste ju očistili od zeminy. Nakrájajte čakanku na malé kúsky, potom ju vložte do misy s vodou a ľadom, aby sa zachovala farba a ostrosť. 

Pripravte si kávu, dajte ju do hrnca a nechajte ju ohriať, kým sa nezníži o polovicu jej objemu. Primiešajte do kávy soľ, olej a korenie. Opečte mandle v rúre pri teplote 180°C po dobu 5 minút. Vylejte vodu z misky s čakankou a zmiešajte ju s kávovou omáčkou. Odstráňte mušle z obalu a opečte ich na panvici až pokým na každej strane nebudú zlatisté. 
Servírovanie: umiestnite čakanku do stredu taniera, položte hrebenatky cez čakanku, doplňte opekané mandle a citrónovú kôru. 

 
18.06.2018
Ingrediencie 
Cesto: 
300 g múky 
100 g cukru
100 g olivového oleja 
1 vajce 
40 g žĺtkov
6 g kvasníc 
vanilín
soľ
kôra z polovice citróna

Krém: 
200 ml vody
300 ml kávy
2 vajcia
1 vaječný žĺtok
50 g cukru
40 g kukuričného škrobu
75 g čokolády 
Sneh: 
60 g vaječných bielkov
120 g cukru 

Postup: 
Košíčky:
Vložte vajíčka a vaječné žĺtky do vysokej, úzkej nádoby, pridajte olej a všetko zmiešajte ručným mixérom. 
Zmes vložte do misky, pridajte múku a cukor, potom citrónovú kôru a vanilku. Zmiešajte všetko dohromady, kým sa nevytvorí hladké cesto. Nechajte cesto v chladničke odstáť asi hodinu. 
Formičky na tartaletky vytrite maslom vysteľte cestom s použitím asi 3é-50 g cesta na jednu tartaletku. Dajte piecť do rúry na 180 °C na 10-12 minút. Upečené tartaletky nechajte vychladnúť. 

Krém: 
Pripravte kávu a nalámte čokoládu. V miske zmiešajte vajíčka, vaječné žĺtky, cukor a kukuričný škrob. 
Do väčšieho hrnca dajte vodu priveďte k varu. Potom pridajte zmes s vajíčkami do vody a varte približne 2 minúty pokým nezískate hustú hmotu. 
Pridajte predtým pripravenú kávu, odstavte z varu a pridajte nalámanú čokoládu. Miešajte metličkou alebo ručným mixérom až pokým sa čokoláda kompletne neroztopí. Nechajte vychladnúť. 

Sneh: 
Dajte 60 g vaječných bielkov a 120 g cukru do misky a miešajte, pokým nevznikne konzistentný sneh. Správny sneh by mal zostať bez pohnutia v miske aj vtedy, keď pretočíte misku smerom nadol. 

Keď krém vychladne zmiešajte približne 50 g snehu so 150 g krému. Miešajte, pokým nevznikne homogénna hmota. Do cukrárskeho vrecúška dajte krém, naplňte košíčky a ozdobte lesným ovocím a práškovým cukrom. 
 
28.05.2018
Leto sa nám pomaly blíži a preto nastal čas na prípravu sviežich dezertov bez pečenia, ako je táto nepečená torta. Základ tvoria rozdrvené sušienky a náplň je z lahodného kávového krému. Jednoducho perfektný ako dezert po každom jedle! 

Ingrediencie na základ: 
200 g sušienok
80 g roztaveného masla
2 čajové lyžičky hnedého cukru
1 lyžica rozpustenej kávy 

Ingrediencie na krém: 
150 ml šľahačky
2 kelímky bieleho jogurtu
100 g cukru
1 kávu espresso
2 čajové lyžičky instantnej kávy
stužovač

Ingrediencie na dekoráciu: 
Kávové zrná, kakao, mleté lieskové orechy, vanilkové pusinky 

Postup: 
Na prípravu základu rozomeľte sušienky v mixéri. Roztopte maslo, pridajte doň rozmixované sušienky, kávu a cukor a premiešajte. Vzniknutú hmotu dajte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vysteľte ňou celé dno. Hmotu v tortovej forme poriadne zatlačte zadnou stranou lyžice alebo rukou. Vystlanú tortovú formu dajte do mrazničky na 10-15 minút. Na prípravu krému vymiešajte šľahačku, pridajte cukor, jogurt, kávu a stužovač. Nalejte vzniknutý krém na základ koláča zo sušienok, rozotrite krém po celej forme a dajte naspäť do chladničky na 5-6 hodín. Pred podávaním ozdobte tortu podľa svojich predstáv – kakaom, kávovými zrnami 
 
17.05.2018
V tomto recepte sme skombinovali kávu s riccotou, a tým sme získali jemnú a lahodnú penu. Na ozdobu sme použili čokoládové hoblinky, pridať môžete aj nakrájané lieskové oriešky, müsli a iné prísady, ktoré môžete podľa vašej chuti rôzne kombinovať. 

Potrebujeme: 
4 g želatíny v plátkoch 
20 g kakaa
1 lyžica rozpustenej kávy 
½ vrecka vanilínu 
70 g cukru 
150 g ricotty 
1 žĺtok 
1 dl plnotučného mlieka 
2 vaječné bielky 
Čokoládové hobliny

Postup: 
Dajte zmäknúť želatínu v studenej vode. V miske zmiešajte kakao s rozpustenou kávou, vanilínom a 2 polievkovými lyžicami cukru. Ricottu dajte do veľkej misy a rozmiešajte. Rozbite vaječný žĺtok na panvicu, prilejte mlieko a varte po dobu 6-8 minút na strednom ohni za stáleho miešania. Zmes odstráňte z ohňa a dajte do nej roztopiť prichystanú želatínu. Horúcu zmes pridajte do zmesi s kakaom, dôkladne ich premiešajte a nechajte zmes vychladnúť. Vychladnutú zmes zmiešajte s ricottou a jemne zmiešajte, aby vznikol jemný a homogénny krém. Misu prikryte fóliou a dajte do chladničky. Zvyšný cukor rozpustite v hrnci s 3 polievkovými lyžicami vody a varte na strednom ohni až do kým nevznikne sirup. Vymiešajte vaječné bielky až do stuhnutia, pridajte sirup a pokračujte v ohrievaní na niekoľko minút. Nakoniec jemne zmiešajte zmes z vaječných bielkov so zmesou z ricotty. Kávovú penu naporcujte do 4 dezertných pohárikov či mištičiek a ozdobte čokoládovými hoblinami. 
 
30.04.2018
Cappuccino torta je jemný a krémový dezert s dvomi vrstvami piškótového cesta, medzi ktorými sa nachádza lahodný krém z kávy a smotany. Predstavuje chutnú variantu klasických toriet a výborne sa hodí na narodeninovú oslavu, ale aj iné výnimočné udalosti!

Ingrediencie:

Krém
 vaječné žĺtky
100 g cukru
30 g múky
½ litra mlieka
vanilka alebo citrónová kôra
200 ml smotany na šľahanie
káva

Piškótové cesto
80 g múky
150 g cukru
80 g zemiakového škrobu
6 vajec
maslo

Prísady do kúpeľa:
200 ml vody
3 čajové lyžičky cukru
šálky kávy

Na dekoráciu:

Kakaový prášok


Postup:
Začneme prípravou krému, ktorý použijeme ako náplň a dekoráciu našej Cappuccino torty. Na panvicu dáme vaječné žĺtky s cukrom a miešame vareškou. Postupne a za stáleho miešania pridávame múku až pokým hmota nie je dôkladne zmiešaná. Do mlieka pridáme trochu vanilky alebo nastrúhanej citrónovej kôry a mlieko privedieme do varu. Varené mlieko po malých kúskoch prilievame do panvice a necháme 3-4 minúty celú hmotu vrieť. Vzniknutý krém nalejeme do misky, občas ho premiešame a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme smotanu na šľahanie a kávu.

Teraz si pripravíme piškótové cesto. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie tak, aby sme zakryli celé dno aj kraje formy. Rúru si predhrejeme na 180°. V miske pomocou metličky minimálne 15 minút miešame celé vajíčka s cukrom a štipkou soli až pokým cesto nie je ľahké a nadýchané. Postupne prisypeme múku a zemiakový škrob cez sitko a vždy všetko poriadne premiešajme. Cesto vylejte do formy vyloženej papierom a pečte približne 40 minút. Cesto môžeme počas pečenia skontrolovať dreveným špáradlom, ktoré by malo zostať čisté ak je už koláč hotový. Po upečení necháme koláč vychladnúť mimo formy na pečenie. Po vychladení rozrežeme cesto pozdĺžne na 2 približne rovnako hrubé časti. Pripravíme si kúpeľ s vodou, cukrom a kávou a pomocou lyžičky navlhčíme jeden z dvoch plátov cesta.
Pomocou vrecka na zdobenie naplníme koláč asi 2/3 krému. Navlhčenú časť cesta položíme navrch. Cappuccino tortu pokryjeme zvyšným krémom. Vrch torty dozdobíme kakaovým práškom a podávame.


 
31.03.2018

 

Kvalitná káva predstavuje základ úspechu, avšak veľa záleží aj na samotnej príprave. Ak však všetko toto ovládate a máte chuť posunúť svoje každodenné pitie kávy na inú úroveň, tieto tipy od 101CAFFE' vám s tým pomôžu.

Dizajnovo

Či už očakávate špeciálnu návštevu alebo chcete ozvláštniš svoju bežnú šálku kávy niečím novým a netradičným, vyskúšajte si ju pripraviť napríklad do chrumkavých pohárikov z oblátky, ktoré sú vyplnené horkou čokoládou. Takto podávaná káva poteší nejedného maškrtníka a do úplnej dokonalosti to môžete doviesť čokoládovými lyžičkami. Ďalšou možnosťou ako prekvapiť návštevu je aj nezvyčajný farebný cukor či cukor v tvare lodiek, ktoré z každej jednej šálky kávy urobia zábavu.   

Chuťovo

Ste fanúšikom kávy s rôznymi príchuťami? Teraz si takú môžete pripraviť aj doma. Topping s príchuťou mandlí, kakaa, pistácii, mlieka či lieskových orieškov dodajú každej šálke kávy ten správny šmrnc. Okrem ochutenia kávy vám topping výborne poslúži aj ako poleva do zmrzlinových pohárov či na dozdobenie dezertov.  Správne doladiť chuť kávy môžete aj pomocou prichutených cukrov. A ak túžite po niečom menej tradičnom, ako alternatívu k cukru môžete vyskúšať agávový sirup, ktorý je sladidlom s nízkym glykemickým indexom a bohatý na vápnik, magnézium, draslík a železo.

Maškrtne

Pôžitok z kávy si môžete vychutnávať nielen v samotnom nápoji, ale aj v rôznych maškrtách. Kombinácia kávy s čokoládou vytvára neodolateľnú dvojku, ktorá zaženie chuť na sladké aj poslúži ako chutná dekorácia k šálke kávy. Pralinky, tabličky, tyčinky či srdiečka pekne dozdobia váš stôl a poslúžia ako drobná dobrota na každú príležitosť. Pre odvážlivcov odporúčame vyskúšať menej tradičnú čokoládu s čili papričkou alebo zaujímavú kávovú nátierku, ktorú si môžete vychutnať s chlebom, keksíkmi či rovno po lyžičkách.

Inšpirovať sa môžete aj niektorým z našich 101RECEPTOV, ktoré sú ku káve ako stvorené. 
16.03.2018
Keď sa povie muffin, ponúka sa toľko možností! Muffiny s čokoládou, vanilkou, malinami či rôznymi
inými príchuťami. Možností je nekonečne veľa, stačí len nechať priestor pre svoju kreativitu a pohrať
sa s rôznymi príchuťami a farebnými kombináciami. Teraz sa pozrime na to, ako sa pripravujú kávové
muffiny.
Ingrediencie:
270 g hladkej múky
3 vajcia
100 ml kávy
300 ml mlieka
1 čajovú lyžičku instantnej kávy
180 g hnedého cukru
150 g roztopeného masla
8 g kvasníc
štipka soli

Postup:
Preosejte múku cez sitko do veľkej misky. Pridajte hnedý cukor a premiešajte. Vo vedľajšej miske
zmiešajte vajcia, kávu, roztopené maslo a mlieko, v ktorom ste rozmiešali instantnú kávu. Nalejte
tekutú zmes do misky s kávou a rýchlo premiešajte. Naplňte formičky muffiny vzniknutou zmesou
a položte ich na plech na pečenie. Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút. Podávajte
so šľahačkou. Pre ozvláštnenie môžete do cesta skúsiť pridať kúsky horkej čokolády.
25.02.2018
Dnes sme si pre vás pripravili recept na obľúbené makarónky s kávou – jemné koláčiky naplnené ľahkým, nadýchaným espressovým krémom. Tento drobný dezert nielenže dobre chutí, ale vďaka svojmu typickému vzhľadu je potešením aj pre oči! Naučte sa, ako ich pripravovať a urobte ich ešte chutnejšími s našou kávou Sicilia. 

Ingrediencie na 15 kusov makaróniek: 
- 110 g mandľovej múky
- 200 g práškového cukru
- 10 g kakaa
- 40 g kryštálového cukru
- 90 g vaječných bielkov
- 100 ml čerstvej smotany
- 200 g bielej čokolády
- 1 espresso
- kávový prášok
Postup: 
Makarónky 
Preosejte mandľovú múku, cukor a kakao a všetko zmiešajte s vyšľahanými vaječnými bielkami. Pokračujte v miešaní až pokým sa všetky prísady poriadne nepremiešajú a nevytvoria lesklú a tekutú zmes. Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou naplňte pripravenou zmesou a na plech vyložený papierom na pečenie tvarujte krúžky s priemerom cca 4 cm. Takto pripravené makarónky nechajte oddýchnuť približne 30 minút. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože zabezpečí, aby výsledné makarónky boli krásne hladké, bez akýchkoľvek prasklín. Potom dajte makaonky piecť pri teplote 140 °C na 22 minút. 

Krém
Roztopte bielu čokoládu a zmiešajte so smotanou. Potom pridajte espresso a dobre premiešajte. Zmes dajte približne na hodinu stuhnúť do chladničky a potom šľahajte elektrickým šľahačom pokiaľ nevznikne tuhý krém. 

Naplnené makarónky ozdobte kávovým práškom. 
 
123